Prompt tips van jouw AI consultant

Prompt engineering

Een hele belangrijke vaardigheid bij het gebruiken van AI-systemen is het vermogen om de juiste vragen te kunnen stellen. Hier is zelfs een naam voor, namelijk ‘Prompt engineering’.

De vraag naar goede vragenstellers, ofwel ‘prompt engineers’, is echt enorm. Dit geeft dus ook het potentieel aan van de impact op productiviteit en kwaliteit wanneer je iemand hebt die de juiste vragen kan stellen.

Overdreven of niet, je wilt je medewerkers hier in opleiden. Nu en in de toekomst is het cruciaal dat jij en jouw medewerkers weten welke prompts ze moeten gebruiken en hoe ze zelf prompts kunnen maken.

Manieren om je Prompts effectiever te maken

Hieronder enkele manieren die je kan gebruiken bij je prompts:

  • Voorbeelden: Geef eigen voorbeelden van de gewenste stijl, structuur of inhoud
  • Tone of voice: Geef de gewenste toon aan (bijv. warm, formeel, informeel, overtuigend, assertief, informatief)
  • Doelstelling: Vermeld het doel van je vraag of opdracht
  • Act as: Geef een rol of perspectief aan om aan te nemen (bijv. deskundige, criticus, liefhebber)
  • Trefwoorden: Maak een lijst van belangrijke trefwoorden of zinnen die moeten worden opgenomen
  • Context: Geef achtergrondinformatie, gegevens of context voor het genereren van de inhoud.
  • Beperkingen: Specificeer beperkingen, zoals het aantal woorden of tekens.

Controleer de output van AI

Je kan nog niet 100% vertrouwen op de output van AI. Net als mensen maakt AI ook fouten. AI oplossingen kunnen nog wel eens ‘hallucineren’ (zo noemen ze dat in de AI wereld). Controleer daarom altijd de output voordat je het zelf gebruikt.

Prompt Box browser plugin

Binnen de Chrome browser zit een plugin genaamd Prompt Box. Hierin kun je al jouw prompts gemakkelijk bewaren en delen met andere mensen. Dat is natuurlijk super handig! Die zou ik zeker even inpluggen en gaan gebruiken. Dan heb je één plek waar je al jouw super goede prompts kan terug vinden. Ook vind je daar ‘Trending Prompts’, en daar zit vaak wel weer iets tussen wat jij ook kan gebruiken of iets kan herschrijven zodat het voor jouw specifieke situatie te gebruiken is.

Twee ChatGPT prompt tips

Hieronder twee voorbeelden van ChatGPT prompts:

Spellingscontrole:

Voordat je een belangrijke mail of brief gaat versturen kun je AI de tekst laten controleren op spellings- en grammatica fouten. Gebruik daarvoor de volgende prompt: “Kun je de volgende tekst op spelling en grammatica controleren? En daarna daaronder de verbeteringen aangeven in een lijstje? Hierbij de tekst: <jouw tekst>” Of wil je dezelfde tekst eenvoudiger uitleggen: “Kun je de volgende tekst op spelling en grammatica controleren? Of eventueel eenvoudig leesbaar maken? En daarna daaronder de verbeteringen aangeven in een lijstje? Hierbij de tekst: <jouw tekst>”

Kopieer & plak-klaar:

Wanneer je aan ChatGPT vraagt om een tekst te controleren of te verbeteren dan worden line-breaks (de lege regels tussen een alinea) niet bewaard bij de output. Dan is deze toevoeging handig: “Verdeel de tekst in logische alinea’s op basis van de inhoud en context. Zorg ervoor dat elke alineau één specifiek onderwerp of idee behandelt en voeg een line-break toe na elk afgerond onderwerp of idee.”

Jouwaiconsultant heeft inmiddels heel veel handige prompts verzameld die jij kan gebruiken voor zowel privé als zakelijke doeleinden. Ik deel ze graag met je!

Scroll naar boven