Stop met onnodig typen en voorkom RSI-klachten. Bespaar tijd met AI door Google’s Voice Typing en ChatGPT te combineren.

Door slim gebruik te maken van een combinatie van 1. Google’s Voice Typing en 2. ChatGPT, bespaar je veel tijd en verminder je de kans op RSI-klachten door onnodig typen. Daarmee vormen Google Documenten en ChatGPT samen een krachtige combinatie. Ervaar de synergie van deze tools zelf!

Gebruik de functie “Typen via spreken” in Google Documenten

Google voice typing - tekst typen en bewerken door deze uit te spreken

In Google Documenten is er een functie genaamd “Typen via spreken”. Om dit te gebruiken, open je een Google Document, ga je naar “Extra” en selecteer je “Typen via spreken”. Mits je een microfoon hebt aangesloten, wordt je spraak in realtime omgezet naar tekst. Mocht de omgezette tekst niet helemaal correct zijn, dan kun je deze direct aanpassen met alle gebruikelijke functionaliteiten van Google Documenten. Gebruik jij dagelijks Microsoft Word? Lees dan hier verder!

Kopieer de ingesproken tekst naar ChatGPT om deze te laten controleren en eventueel te herschrijven

ChatGPT logo voor jouwaiconsultant

Met de hulp van ChatGPT’s AI kun je eventuele fouten in de tekst laten staan. Deze AI controleert je tekst op spelling en grammatica. Kopieer de ingesproken tekst naar ChatGPT om deze te laten controleren en eventueel te herschrijven. Gebruik hiervoor een prompt zoals: “Kun je de volgende tekst op spelling en grammatica controleren? Of eventueel eenvoudig leesbaar maken? En daarna daaronder de verbeteringen aangeven in een lijstje? Hierbij de tekst:”

Controleer altijd de output van AI

Door spraak te gebruiken in plaats van typen en AI je tekst te laten herschrijven, verminder je de kans op RSI-klachten. Het is wel belangrijk om altijd de output van AI te controleren, want ook AI kan fouten maken!

Gratis versus Betaald

Er zijn zowel gratis als betaalde tools die spraak omzetten in tekst, vaak “Speech-to-Text” (STT) of “Automatic Speech Recognition” (ASR) genoemd. Voorbeelden van betaalde tools zijn Google Cloud Speech-to-Text en IBM Watson Speech to Text. Als je regelmatig spraak naar tekst omzet voor professionele doeleinden, is het misschien ook de moeite waard om naar betaalde tools te kijken. Ik gebruik in dit voorbeeld gratis tools.

Scroll naar boven